onsdag 3. juni 2015

"A Game of Thrones" av Gorge R. R. Martin

 

"A Game of Thrones" er en fantasy - bok, og er den første av syv bøker. Om du velger å lese boka på norsk vil hver bok være delt inn i to deler, der den første heter "I vargens tid". Serien er ikke ferdig ennå, men består så langt av fem av syv bøker.

Bokens handling begynner i nord i Vinterfall, hvor nyheten om at Kongens hånd plutselig ble funnet død slår hardt an. Verre blir det for Eddard Stark, lord av Vinterfall og beskytter av Nord, når kongen reiser nordover til Vinterfall for å gjøre han til den nye Kongens hånd. Familien splitter seg og Eddard tar med seg døtrene sine for å reise sørover til Kongshavn, hovedstaden, hvor de gamle gudene ikke lenger har noen makt og korrupsjon og rivalisering mellom stormaktene bygger seg opp, noe som kan føre til krig.

Targerianerne satt med makta i Westeros i flere hundre år, helt til Robert Baratheon, den nåværende kongen tok makta fra den gale kongen, Aerys Targeryan. Hans to gjenværende barn Daenearys og Viserys Targeryen ble nødt til å flykte sørover i eksil. Men nå vil Viserys, som nå er voksen, ta hevn på de som tok tronen fra familien og ta tilbake makta.

Prologen går rett på sak og kan virke mer som en grøsser enn en fantasy - bok. Den forteller om farer som bygger seg opp i nord, bortenfor Veggen. Etter prologen blir du introdusert til familien Stark av Vinterfall og livene deres, så selv om du blir dratt rett inn i en handlingen i prologen, blir du allikevel satt tilbake til start i første kapittel, hvor spenningskurven derfra, gradvis kommer til å stige gjennom boka. Boka inneholder en god del skildringer, for ikke å snakke om navn. Siden boka kan bli sett på som en murstein, kan den til tider bli litt tung å lese, men av egen erfaring, kan jeg si at man får en viss flyt som gjør at man kommer seg gjennom boka.

Boken er delt inn slik at hvert kapittel hopper fra en karakters synspunkt til en annen, på grunn av at handlingen foregår på forskjellige steder.
Handlingen kan bli en smule brutal til tider, så man burde kunne tåle litt hvis man skal lese boken.
Boken inneholder mange vendinger man slett ikke forventer i en fantasy - bok, noe som fikk meg til lese videre. Derfor mener jeg at boken er noe helt utenom det vanlige. Er du ute etter noe litt utenom "standard" fantasy-bøker, med den samme gamle "uslåelige helten", burde du gi denne boka en sjanse.

Hvis du vil låne bøkene i serien "Game of thrones", trykk her

Anmeldt av Moss biblioteks arbeidsuke - elev, Anne Christina