onsdag 9. desember 2015

"Jeg og Earl og jenta som dør" av Jesse Andrews

Denne boken handler om Greg på 17 år.  Han har bestemt seg for at han skal komme seg gjennom alle tre årene på high school uten å få seg venner eller uvenner. Han har Earl da, som han ser og lager filmer med, men han teller liksom ikke...han bare er der.

Planen til Greg funker en stund, men så plutselig blir Greg tvunget av moren sin til å bli venn med nabojenta Rachel. Hun trenger oppmuntring og en venn fordi hun har fått kreft. Greg er ikke akkurat super fornøyd med dette. Som han selv sier: "Jeg lærte INGENTING av at Rachel hadde kreft." Greg aner ikke på dette tidspunktet at han tar GRUNDIG feil.

Dette høres kanskje ut som en bok som bare etterligner "Faen ta skjebnen" av John Green, men det er det absolutt ikke! Denne boken er noe helt for seg selv - den er orginal, sjarmerende, morsom og litt ulykkelig.

Her er et kort utdrag fra kapittel tre, hvor Greg beskriver seg selv i forhold til jenter:

"For denne jævlige bokas skyld er jeg nødt til å snakke kort om jenter, så la oss se om vi kan komme oss gjennom dette uten at jeg må slå meg selv i øyet.
For å ta det viktigste først: jenter liker gutter som ser bra ut, og jeg ser ikke særlig bra ut. 
Faktisk ser jeg litt ut som en pudding. Jeg er ekstremt blek og en smule overvektig. Jeg har et litt sånn rotteaktig fjes, og fordi jeg ikke har spesielt godt syn, myser jeg en hel del. I tillegg har jeg det som har blitt diagnostisert som kronisk allergisk rhinitt, som høres interessant ut, men som egentlig bare betyr et konstant buseproblem. 
Jeg greier ikke å puste ordentlig gjennom nesa, så mesteparten av tiden går jeg rundt med åpen munn, noe som får meg til å se sykt dum ut.
For det andre: jenter liker selvsikre gutter. Med det i bakhodet kan du lese det forrige avsnittet om igjen. Det er ikke så lett å være selvsikker når man ser ut som et lubbent, mysende, tilbakestående rottemenneske som piller seg i nesa."

Hvis du er nysgjerrig på hvordan det går med Greg, Earl og jenta som dør, så les boka! Du kommer til å kose deg og kanskje gråte en liten skvett. 

Boken har blitt filmatisert og "Me and Earl and the dying girl" gikk på kino høsten 2015 og kommer på DVD i begynnelsen av 2016.

Hvis du vil låne "Jeg og Earl og jenta som dør", trykk her

Marthe