onsdag 3. februar 2016

"Jeg gir deg sola" av Jandy Nelson

Jude og hennes tvillingbror er som en og samme person. De er bestevenner, sjelefrender og søsken, og de fullfører selvfølgelig hverandres setninger. Men da Noah forelsker seg i nabogutten, vil han ikke lenger dele alt med Jude, og søskenforholdet slites nesten i stykker av sjalusi, sinne og rivalisering. En tragedie bryter tvillingbåndet for fullt, og et par år senere virker det nesten som om tvillingene har byttet personlighet. Jude, som en gang var så utadvendt og surfeglad, blir stille og asosial. Noah, som alltid holdt seg for seg selv med tegningene sine, gir opp kunsten og blir vennegjengens midtpunkt i stedet. Hva var det som egentlig skjedde mellom dem? Hvordan kan søsken som en gang var så nære, plutselig ikke kjenne hverandre igjen?

Boken bytter mellom Noah og Judes synspunkt og hopper frem og tilbake i tid for å gradvis avsløre hva som har skjedd. Kapitlene som fortelles av kunstneriske Noah, er skrevet med et rikt billedspråk som viser hans litt spesielle syn på verden. Kapitlene som fortelles av Jude, viser en overtroisk jente som nesten ikke snakker med noen andre enn sin avdøde bestemor. Ingen av dem forstår sammenhengen av hva som har skjedd, og begge nekter å snakke sammen. Det er tydelig at tvillingene ikke er helt enig om hva som har skjedd.

På baksiden av boka står det at «det tvillingene ikke er klar over, er at de hver for seg bare har halve historien […]». Dette blir mer og mer tydelig etter hvert som de veksler mellom å fortelle hva som skjedde før og etter tragedien som endret dem.
Dette er en veldig velskrevet bok som vil overraske og imponere deg. Hvis du liker bøker av John Green, David Levithan og Rainbow Rowell, bør du definitivt lese denne!
Hvis du vil låne "Jeg gir deg sola", finner du den både på norsk og engelsk her.

Siv