onsdag 29. august 2018

"Ellers er jeg ikke noe menneske" av Agnar Lirhus

Mathilde er 14 år og bor sammen med moren sin. Moren er fjern og har nok med seg selv, og hun forstår ikke hvorfor Mathilde ikke vil på skolen.
Mathilde orker ikke forklare om mobbingen, og stenger seg inne på rommet sitt.
Der spiller hun Minecraft, og i spillet treffer hun Xiu, som blir hennes eneste venn, i tillegg til Eddi, hunden hennes. Men det er bedre med en venn, enn ingen. Hun lever seg inn i spillets verden og har nesten ikke lenger kontakt med noen fra skolen. Hun er heller ikke lenger på sosiale medier, på grunn av alle de stygge kommentarene fra de andre i klassen.

Mathildes kallenavn er Molly, men Xiu kaller henne Mol. Xiu er, akkurat som henne, innlogget hele tiden. Da hun tilslutt tør å spørre, finner hun ut at de er like gamle. Men hvorfor han ikke er på skolen, det vil han ikke fortelle.

Samtidig som Mathilde er avartar i en virtuell verden, og nyter vennskapet med Xiu, blir mobbingen bare verre. Klassens jentegjeng venter på henne i skogen når hun går tur med Eddi, og fryktelige ting skjer.
Boka gir et godt og skremmende bilde av hvordan mobbing kan foregå helt åpent, uten at verken lærere eller andre voksne griper inn. Boken er trist og alvorlig, men godt skrevet og viktig lesing i arbeidet mot mobbing. Passer for ungdomstrinnet.

Hvis du vil låne "Ellers er jeg ikke noe menneske", trykk her

Anne Mette