fredag 27. mars 2020

"Bursdag" av Meredith Russo

Bursdag | Meredith Russo | ARK Bokhandel


Eric og Morgan er født på samme dag. Både de og foreldrene deres ble sperret inne på fødselsklinikken i tre dager på grunn av en snøstorm i september. Og siden det har familiene vært venner.

Boka begynner med 13-årsdagen deres. En rolig feiring fordi moren til Morgan døde for ikke så lenge siden. De prøver å ha det hyggelig, men noe skurrer. Morgan vil gjerne fortelle Eric noe, men han klarer det ikke. «Jeg vil være jente» roper han under vannet i bassenget, men Eric verken hører eller forstår ham.

Vi følger dem fram til 18-årsdagen. Fem år hvor de mister hverandre og finner tilbake til vennskapet fra barndommen, hvor de forelsker seg i jenter og gjør det slutt igjen, og til de til slutt finner ut hvem de er og hvordan de vil leve.

Det finnes ikke så mange ungdomsbøker på norsk om det å være transkjønnet, tror jeg. Etter å ha lest denne boka om Morgans tunge tanker, kvaler og ønsker om ikke å leve lenger, ble jeg litt klokere. Hvor vondt må det ikke kjennes å være noe som mange rundt deg bare bruker som et banneord.
Boka passer for ungdom fra ca 15 år.

tr