tirsdag 10. mars 2020

"Det Sara skjuler" av Kathrine Nedrejord

Bilderesultater for det sara skjuler


Sara og Lajla er bestevenninner.  De kjenner hverandre veldig godt, og vet alt om hverandre, men ikke nå lenger. Nå er alt forandret. Etter den natten. Den natten da Sara stod utenfor vinduet til Lajla, uten ytterklær, med røde merker på halsen, og så helt apatisk ut.


Det er ikke vanskelig for Lajla å se at noe er virkelig galt når Sara over natten forandrer seg fra å være flink på skolen, utadvendt, tøff og morsom til å bli innesluttet og skvetten, og apatisk. Når hun som var så opptatt av karakterene sine fordi hun ville bli lege, ikke leverer oppgavene sine, stryker på prøver og skulker skolen.

Det er heller ikke vanskelig å skjønne at det som er galt med Sara har sammenheng med noe som skjedde den natten. Den natten det var fest hos Ulrik i klassen.
Lajla vil så gjerne hjelpe. Hun er sint og lei seg på samme tid, og selv om hun har lovet Sara at hun ikke skal hverken si eller gjøre noe, klarer hun ikke å slippe det.
Hun blir som besatt av tanken på at noen der ute, noen de kanskje kjenner ganske godt, skal komme unna med det han har gjort. I iveren etter å ordne opp er det lett å tråkke feil, og frykt og usikkerhet gjør noe med alle i det lille samfunnet.
En flott bok om et viktig tema. Troverdig historie, godt skrevet, enkel å lese og å leve seg inn i. Anbefales alle, både jenter og gutter. Kunne kanskje brukes som høytlesningsbok på ungdomsskolen og 1.vgs?

Kristin