mandag 19. oktober 2015

"Big game - jakten er i gang" av Dan Smith

Dette er ikke boka bak filmen, men en bok skrevet etter et filmmanus. Filmen kom våren 2015.

Vi er i Finland, i en bygd langt oppe i fjellene nord i landet. Oskari er 12 år, men i morgen fyller han 13, og det er da det skal skje.

Eller, det er da hele landsbyen, og ikke minst faren hans, forventer at det skal skje.
Oskari gruer seg. Det er nemlig sånn at i hans landsby må alle gutter reise ut i skogen alene dagen før de fyller 13 år, og i løpet av natten skal de skyte et vilt med den gamle, tradisjonelle buen, og ta med hodet tilbake slik at det kan henges opp i den lokale baren.

Dette er den store manndomsprøven. En gutt går ut i skogen, en mann kommer tilbake!

Men...Oskar er ingen stor jeger, han klarer ikke en gang å spenne buen langt nok bakover. Han er livredd for at han kommer til å skuffe faren sin, og mislykkes igjen.

Så skjer det noe helt utrolig.

Oskari blir vitne til at terrorister skyter ned et fly, som senere viser seg å være Air Force One, og en stund senere finner han USAs president forkommen i en utskutt rømningskapsel fra flyet.
Her ute i den finske villmarka, uten noe annet enn dressen han har på seg, er verdens mektigste mann plutselig ikke så veldig mektig. Han er tvert i mot helt hjelpeløs, og helt avhengig av Oskari og de kunnskapene han har om å overleve i villmarka. Snartenkt og oppfinnsom som han er, er han den eneste som kan redde presidenten fra terroristene.
De skyr ingen midler, og de har infiltrert seg helt opp på toppen i det hvite hus.

Dette er et skikkelig action eventyr, som passer aller best for de som er på alder med Oskari og litt eldre.
Det er en ganske utrolig historie, men samtidig går det an å tenke seg at noe slikt faktisk kan skje, og da blir det ekstra spennende.
I filmversjonen er det Samuel L. Jackson som spiller presidenten.

Hvis du vil lese "Big game", trykk her

Kristin