onsdag 18. november 2015

"Havet i enden av veien" av Neil Gaiman

Neil Gaiman startet karrieren med å skrive tegneseriene Sandman, og med utgivelsen av den ble han kjent verden over som fantasyforfatter. Men han har også skrevet andre bøker som ikke er så typisk fantasy. Og her er en av dem.
En middelaldrende mann er i begravelse til en nær slektning. Etterpå trenger han tid for seg selv, og setter seg i bilen og kjører, viser det seg, til barndomshjemmet sitt som lå i nærheten. Det er revet og han fortsetter til nabogården - og plutselig strømmer alle minnene fra barndommen fram.

Alt skjedde den sommeren han var sju år, da ingen kom i bursdagen hans og da han ble kjent med tre generasjoner Hempstock på nabogården. Lettie, som er elleve, tar seg av ham og passer på ham midt i alt det skumle og forvirrende som skjer i løpet av noen uker. Mannen som tar livet sitt, de onde vesenene som truer familien og ham selv og til slutt når alle Hempstockdamene må til for å jage bort det som ikke hører til i vår verden.

Jo, det er nok fortsatt en del fantasy, men det er mye annet også. En veldig spesiell og gripende barndomsfortelling, om familie og trygghet og hvordan det er å være liten og redd.

Boka vår står på popkult, men den kunne stått på voksenavdelingen. Uansett er det en nydelig fortelling. Vi har også tittelen på engelsk, "The ocean at the end of the lane".
 
Hvis du vil låne "Havet i enden av veien", trykk her
 
tr